Trebuie să găsiți un specialist în servicii din categoria Șape de anhidrit? Vă vom ajuta să găsiți experți de calitate la prețuri corecte. Doar introduceți o solicitare.
Șape din anhidrit
Cum se tratează umezeala în șapa din sulfat de calciu (de exemplu, anhidrit sau alfa-hemihidrat)?
Când vine vorba de șapă din sulfat de calciu, oamenii sunt curioși de durata de uscare și ce trebuie să facă în cazul necesității unei instalări rapide a pradoselii.
Deși șapele din sulfat de calciu sunt vândute și aplicate drept o alegere rapidă, timpul de uscare e, de fapt, similar cu cel al șapelor din nisip și ciment: de obicei 1 mm pe zi până la o grosime de 40 mm și apoi pentru încă două zile pentru grosimi mai mari.
Codul de conduită pentru instalarea pardoselilor flexibile stipulează că umiditatea relativă a substratului ar trebui să fie mai mică de 75%. Umiditatea relativă trebuie măsurată cu ajutorul unui higrometru digital montat pe podea. Dacă higrometrul prezintă un nivel de umiditate relativă de 75% sau mai mult, iar clientul necesită o instalare rapidă deasupra șapei din sulfat de calciu, furnizorul de acoperire a podelei se va confrunta cu o potențială problemă.
În timp ce în sistemele tipice de nisip/ciment este posibilă suprimarea excesului de umiditate prin aplicarea unei membrane de suprafață din rășină epoxidică impermeabilă, utilizarea acestor produse cu șapele din sulfat de calciu nu este recomandată. Acest lucru e din cauza faptului că nivelurile ridicate de umiditate prinse la interfața dintre șapa din sulfat de calciu și membrana de suprafață impermeabilă se înmoaie și pot duce la defecte atunci când sunt intensificate pe una dintre suprafețe.
O altă soluție este permiterea uscării naturale a acestor șape chiar dacă poate fi un proces îndelungat deoarece, din fericire, pot fi folosite dezumidificatoare și încălzirea prin pardoseală pentru uscare.
Rectificarea la suprafață conform instrucțiunilor producătorului poate avea loc la scurt timp după aplicarea șapei din sulfat de calciu. Acest proces, pe lângă producerea unei suprafețe de grăsime care nu conține lapte, ajută și uscarea șapei, mai ales a celei cu finisaje dure și dense.
O altă întrebare pe care o primim adesea este referitoare la tipul de substraturi de nivelare sau compușii de nivelare care pot fi aplicați pe șapele din sulfat de calciu.
O șapă executată profesional nu ar trebui să necesite acoperire, dar pot exista cazuri în care suprafața să nu fie suficient de netedă sau să nu atingă nivelul/înălțimea corectă a podelei.
Atunci când se aplică produse pe bază de ciment pe șapele din sulfat de calciu, trebuie să se acorde o atenție deosebită pentru evitarea formării cristalelor de etringit care poate duce la expansiunea și ulterior descompunerea compusului de nivelare.
Prin urmare, înainte de a pune pardoseală, trebuie să luați în considerare următoarele sfaturi:
1. Asigurați-vă că umiditatea relativă este întotdeauna sub 75%. Faceți măsurători în diferite puncte de pe podea folosind un higrometru digital (puteți utiliza, de asemenea, mijloace alternative de măsurare a umidității clădirii, cum ar fi o bombă din carbură sau uscarea cuptorului la 40 °C), unde valorile sub 0 trebuie să atingă înainte de a instala flexibil pardoseli 5%.
2. Asigurați-vă că suprafața este curată constant și că nu rămâne niciun strat de ciment pe ea. Se recomandă măcinarea și aspirarea.
3. Aplicați un material de etanșare adecvat cu penetrare epoxidică acrilat sau dispersabil în apă conform recomandărilor furnizorului și lăsați să se usuce.
4. Se recomandă utilizarea agenților de netezire speciali, cum ar fi sistemele de uscare rapidă. Contractorii de la etaj trebuie să consulte producătorul.
Folosind aceste instrucțiuni generale, puteți aplica cu succes căptușeala pentru podea pe șapele din sulfat de calciu.
Șapele din anhidrită îți provoacă încă dureri de cap?
Utilizarea șapelor de sulfat din calciu oferă avantaje extinse în ceea ce privește proiectarea și aplicarea. Există, în prezent, o mulțime de oferte de instalare a pardoselii și a plăcilor, așa că este interesant să primim întrebări de genul cum pot afla dacă este una dintre „acele” șape? Sunt eu cel responsabil pentru obținerea produselor adecvate? Ce trebuie să fac pentru ca executarea să aibă succes?
În acest articol, dorim să răspundem la întrebări similare fără să vorbim în termeni prea tehnici despre diferitele tipuri de șape disponibile, despre cerințele pentru bazele lor sau metodele de testare pentru evaluarea acestora. Mai degrabă, sunt informații practice pentru meșteri. Dacă simțiți că aveți nevoie de informații mai detaliate, nu ezitați să ne contactați direct sau să contactați producătorul șapei.
Înainte de a ajunge la locație, trebuie să știți deja ce fel de pardoseală aveți. Dacă nu vi s-au dat aceste informații, puteți face o evaluare vizuală să vedeți dacă aveți o șapă din sulfat de calciu cu adevărat.
Dacă șapele din sulfat de calciu sunt așezate corect, acestea sunt foarte netede și uniforme. Suprafața nu are un aspect granulat, așa cum se întâmplă adesea cu șapele din nisip sau ciment. Pot exista goluri, dar foarte puține, iar dacă acestea există în zona podelei, există din cauza produsului care este cel mai probabil pompat într-o singură turnare și nu trebuie introduse îmbinări.
Dacă este posibil să vedeți secțiunea transversală a șapei, de exemplu la o ușă sau la soclu, măsurați adâncimea acesteia și dacă este așezată la mai puțin de 50 mm (sau mai puțin de 70 mm) deasupra conductei de încălzire în pardoseală, există șanse mari să fie un produs cu sulfat de calciu. Dacă este așezat la o adâncime mai mare de 70 mm, ar trebui să vă îngrijorați, deoarece uscarea va dura destul de mult.
Verificați dacă există calorifere sau sisteme de încălzire în cameră. Dacă nu, este probabil ca încălzirea în pardoseală să fie instalată. Aplicarea sulfatului de calciu și performanțele tehnice funcționează foarte bine la încălzirea în pardoseală, ceea ce indică faptul că a fost utilizată o șapă lichidă. Aflați unde este colectorul și asigurați-vă că încălzirea în pardoseală a fost pusă în funcțiune și a atins temperatura maximă de funcționare. Dacă nu este cazul, nu puteți garanta ce se va întâmpla cu șapa după ce a fost căptușită, iar încălzirea a fost pornită.
De asemenea, e important să ne întrebăm dacă există un material "din piele" lucios la suprafață. Acesta este denumit ciment de lapte și poate cauza diferite impedimente. Din fericire, acest material nu mai este o problemă atât de mare deoarece șapele cu un conținut redus de ciment de lapte au devenit mai pronunțate. Dacă aveți acest tip de ciment, trebuie să-l șlefuiți mecanic pentru a vă asigura că poate fi atașat la o șapă reală (nu la stratul de suprafață) deoarece îl împiedică să se usuce. Când șapele din sulfat de calciu au intrat pentru prima dată pe piață, pachetul instalatorilor includea îndepărtarea acestui material. Nu mai este cazul acum, deci asigurați-vă că ați stabilit un buget și intervale de timp suficiente pentru a permite acest lucru. După terminarea preparării, asigurați-vă, de asemenea, că șapa este fermă, rigidă și lipsită de praf.
Șapa dumneavoastă are o culoare mai deschisă decât șapa tradițională? Primele produse care au apărut pe piață au fost foarte diferite, dar acest lucru nu mai este valabil în prezent, așa că, dacă nu e diferită de o șapă obișnuită, verificați alte aspecte care au fost deja discutate.
Punctul de poticnire în astfel de șape este nivelul și importanța secetei. În lumea plăcilor, suntem obișnuiți să ne fixăm pe șapele întărite - dure, solide, iar adezivii se lipesc de ele. Cu toate acestea, știți că aceste șape pot conține o cantitate semnificativă de umiditate? Curat nu înseamnă uscat. La finisarea instalațiilor în pardoseală, umezeala este reținută, indiferent dacă există un substrat de ciment sau sulfat de calciu deoarece are un efect asupra adezivilor, a pardoselilor și a compușilor de nivelare. Șapa umedă pe bază de sulfat de calciu poate provoca daune similare plăcilor. Mișcarea umezelii dintre sulfatul de calciu și ciment poate determina extinderea și ridicarea plăcilor.
O altă problemă este că sulfatul de calciu, spre deosebire de șapele de ciment, nu are rezistența inerentă la suprafețe în condiții de umezeală (gândiți-vă la gips-carton comparativ cu plăcile de pardoseală pentru condiții umede). Prin urmare, este important ca șapa să ajungă la nivelul necesar de secetă. Din punct de vedere tehnic, acest lucru necesită echipamente complete de testare sau trimiterea probelor la laborator. Așadar, cum poți face o judecată valoroasă? Recomandarea noastră este să atașați un material impermeabil (cum ar fi polietilena sau un tampon de cauciuc) la șapă timp de cca. 3 zile, apoi îl puneți deoparte și îl comparați cu zona neacoperită. Un aspect mai întunecat și o suprafață care poate fi ușor zgâriată cu o monedă indică o șapă cu umiditate considerabilă. În acest caz, nu îl plasați încă. Porniți încălzirea prin pardoseală și dezumidificatoarele și reveniți într-o săptămână sau două.
Ați ajuns în etapa în care știți sau credeți că este o șapă din sulfat de calciu, încălzirea în pardoseală a fost începută, podeaua este uscată și nu știți ce altceva trebuie să faceți? Folosiți un adeziv de ciment certificat pentru a crea o barieră de grund care va asigura întărirea inițială a adezivului fără interacțiuni semnificative cu sulfatul de calciu. Procesul constă în aplicarea a 2 straturi de emulsie de acrilat pe bază de apă, special concepută pentru a forma un film și pentru a îndeplini cerințele pentru barieră. Este necesară o diluare 3:1 în prima zi. Lăsați-l peste noapte pentru a forma un film și apoi utilizați o diluție 1:1 ca pentru lipirea standard. Lăsați să se usuce câteva ore.
Alegerea adezivului de ciment depinde de alte cerințe, cum ar fi încălzirea în pardoseală (dacă da, utilizați gradul S1) sau tipul de plăci. Recomandăm S1 pentru plăci vitrificate și C2 pentru ceramică. Pentru plăci de piatră naturală, consultați întotdeauna furnizorul de adezivi.
Credem că am reușit să călătorim prin lumea șapelor de anhidrit cu aceste informații. Sunt produse bune, dar din păcate, nu le oferim șansa de a deveni populare din cauza necesității unei instalări rapide.
Căptușeală pentru șape din sulfat de calciu (Anhidrit)
Șapele din sulfat de calciu sau anhidrit au câștigat popularitate în ultimul deceniu. Ele oferă avantaje semnificative în comparație cu șapele tradiționale din nisip/ciment.
Șapă anhidrită
Șapele de anhidrită sunt ușor de așezat, sunt ieftine, cu uscare rapidă, pompabile, autonivelante și oferă contracție minimă, fiind ideale atât pentru proiectele interne, cât și pentru cele comerciale. Sunt potrivite și pentru încălzirea în pardoseală, atâta timp cât conductele și elementele de încălzire relevante sunt acoperite cu șapă de cel puțin 25 mm.
Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor beneficii asociate șapelor de anhidrit, reparatorii și instalatorii trebuie să fie conștienți de potențialele impedimente.
Aceste tipuri de șape conțin sulfat de calciu anhidrit (uscat) și sunt agregate în loc de etanșanți pe bază de ciment. Etanșantul este fie sub formă de alfa-hemihidrat (formă cristalină mai puternică și mai dură), fie sub formă de sulfat de calciu anhidru. La adăugarea de apă, etanșanții formează sulfat de calciu dihidrat - cunoscut sub numele de gips. Această reacție este oprită atunci când majoritatea chitului de sulfat de calciu este epuizat, ceea ce se întâmplă de obicei după 3 până la 7 zile, prin care apa rămasă se evaporă prin suprafața șapei.
Înainte de așezarea șapei din sulfat de calciu, este esențial să vă asigurați că conținutul de umiditate este la nivelul corect pentru finisajul necesar al pardoselii. Valorile tipice pentru suprafețele de pardoseală sensibile la umiditate au mai puțin de 0,5% apă în greutate sau mai puțin de 75% umiditate relativă pentru pardoselile impermeabile și mai puțin de 1% în greutate pentru pardoseli mai permeabile. Dacă este necesară o placare rapidă, luați în considerare utilizarea unei membrane impermeabile umede, cum ar fi BAL DPM. BAL DPM poate fi utilizat pe șape de anhidrită cu până la 87% umiditate relativă.
În general, timpul de uscare al șapei din sulfat de calciu (astfel încât conținutul de umiditate să atingă 0,5% din greutate) este de aproximativ 1mm pe zi până la 40mm în condiții ideale de uscare - temperatura aerului 20 °C și umiditatea relativă să nu fie mai mare de 65%. Timpul de uscare este semnificativ crescut în cazul șapelor mai groase sau în cazul condițiilor de uscare agravate.
Dacă șapa are o vechime de cel puțin 7 zile, este posibil să se utilizeze o uscare accelerată a șapei din sulfat de calciu. În acest moment, vă recomandăm să puneți în funcțiune orice încălzire în pardoseală. Sistemul trebuie mărit cu aproximativ 5 °C pe zi până la atingerea temperaturii maxime de funcționare sau conform recomandărilor producătorului de încălzire în pardoseală. Acest lucru trebuie menținut cel puțin o săptămână înainte ca temperatura să fie redusă treptat la aproximativ 15-20 °C. Nu depășiți 55 °C. Utilizarea dezumidificatoarelor va ajuta la o uscare mai rapidă.
Înainte de așezarea plăcilor sau a altor tratamente de suprafață pe o șapă din sulfat de calciu, una dintre cele mai importante sarcini este îndepărtarea stratului de ciment.
Cimentul de lapte este un strat subțire de particule fine depuse pe suprafața șapei atunci când anhidritul se întărește. Acest strat este prea slab pentru a așeza dale pe el și poate, de asemenea, împiedica uscarea șapei. Multe dintre defecțiunile pe care le vedem se datorează contaminării adezivului cu cimentul de lapte - ceea ce subliniază importanța efectuării acestui pas.
Reziduurile trebuie îndepărtate prin șlefuire fină cu o mașină de șlefuit adecvată, adică un scarificator rotativ de podea și hârtie de șlefuit de 60. Se aspiră praful în exces. Măcinarea la suprafață se face cel mai bine la 4-6 zile după aplicarea șapei și poate ajuta la procesul de uscare. Scarificarea suprafeței este recomandată chiar și pentru o șapă cu un strat mic de ciment deoarece ajută la aderență.
Întreaga operațiune trebuie păstrată în afara șapei până când se întărește suficient în conformitate cu instrucțiunile producătorului și trebuie întotdeauna protejată de contaminare și deteriorare de către alte produse. Cel mai bine este să protejați complet șapa până când se aplică podeaua.
Dacă nu este protejat, poate duce la uzură sau la șlefuirea suprafeței șapei. În acest caz, poate fi necesar un tratament suplimentar de suprafață. De asemenea, este necesară evitarea umezealii deoarece reintroducerea apei poate duce la deteriorarea integrității șapei și poate afecta toate conductele de încălzire instalate.
Înainte de placare, vă recomandăm să aplicați un grund pe suprafața pregătită a șapei și abia apoi să folosiți adeziv. Substratul creează o barieră eficientă care ajută la stabilizarea suprafeței.
Atunci când alegeți un adeziv, trebuie luați în considerare factori precum tipul de placă și tipul și metoda de curățare a podelei în timpul funcționării - adică gradul de umiditate al podelei și riscurile asociate cu penetrarea limitată a apei. În funcție de tipul de plăci și mediu, puteți utiliza adezivi pentru plăci cu fixare lentă sau rapidă.
După ce adezivul s-a întărit, îmbinările dintre plăci trebuie umplute cu un compus de îmbinare adecvat - pentru plăci de pardoseală se recomandă un minim de 3mm.
Pentru plăcile ceramice, îmbinările sunt necesare în astfel de instalații. Orice rost de expansiune sau îmbinări care ar putea fi supuse mișcării în șapa din sulfat de calciu ar trebui să coincidă cu îmbinările de dilatare din patul plăcii.
Nu în ultimul rând, înainte de placarea șapelor pe bază de sulfat de calciu, vă recomandăm să cereți sfaturi tehnice profesionale de la producători pentru ca instalațiile dumneavoastră să arate excelent și să reziste testului timpului.