Contactați 10 profesioniști
Certificat energeticTrebuie să găsiți un specialist în servicii din categoria Certificat energetic? Vă vom ajuta să găsiți experți de calitate la prețuri corecte. Doar introduceți o solicitare.
Certificat energetic
Ce este un certificat de eficiență energetică și cum îl obțineți?
Dacă doriți să închiriați sau să vindeți o casă, veți avea nevoie de un certificat de eficiență energetică. Vă vom spune pentru ce este utilizat acest document oficial și cum îl puteți obține rapid și ușor.
Ce este un certificat de eficiență energetică?
Certificatul de performanță energetică sau certificatul energetic nu este altceva decât un set de date care clasifică o clădire în ceea ce privește parametrii de performanță de bază și eficiența energetică, pregătit de o persoană cu o autorizație specială.
Certificarea energetică este obligatorie:
· la finalizarea construcției proprietății
· în timpul unei reconstrucții semnificative a casei (înlocuirea ferestrelor, izolației etc.), care are un impact asupra eficienței energetice
· la încheierea unui contract de vânzare a unei clădiri noi
· la închirierea imobilelor
Certificatul energetic este o dovadă a clasei energetice a clădirii, conține informații obiective despre proprietățile energetice ale casei. Se pregătește calculând consumul de energie pe care fiecare clădire sau casă îl consumă pe parcursul anului, presupunând condiții și utilizare standard. Pe baza acestui calcul, proprietatea va primi certificare energetică.
Ce ar trebui să știu despre certificatul energetic?
Legea privind certificarea energetică a clădirilor determină obligația de a efectua certificarea energetică a clădirilor și clasificarea unei clădiri pe baza unui calcul în clase de eficiență energetică. În cadrul categoriilor lor, clădirile individuale sunt clasificate în funcție de eficiența energetică și emisiile de dioxid de carbon în clasele energetice A (cel mai înalt nivel de eficiență energetică) până la G (cel mai puțin eficient). În plus față de această evaluare generală, certificatul conține și alte proprietăți energetice ale clădirii, cum ar fi izolarea acesteia și echipamentele pentru gaze naturale și electricitate.
Asumați-vă întotdeauna rolul de cumpărător: un certificat energetic reprezintă informații valoroase care exprimă consumul de energie al unei clădiri, permițându-vă să aveți o imagine de ansamblu asupra facturilor la care vă puteți aștepta. Atunci când cumpărați o proprietate, cel mai bine este să aveți o idee generală despre cât de mult vă va costa să încălziți / răciți casa în care locuiți, care depinde în mare măsură de eficiența energetică a acesteia.
De fapt, certificatul de eficiență energetică a fost dezvoltat pentru a favoriza clădirile cu energie ridicată, astfel încât cumpărătorii să poată vedea că această caracteristică le deosebește, promovând astfel o societate mai durabilă.
Imagine: scala certificatului energetic
Lucrul la acreditarea eficienței energetice în toate clădirile este un indicator al unei societăți ecologice. Ar trebui să ne bucurăm că trăim într-un moment în care aceste probleme au ieșit în evidență și sunt considerate importante pentru mediu.
Ce tipuri de imobile nu au nevoie de un certificat de eficiență energetică?
(a) clădiri protejate oficial ca parte a unui mediu desemnat sau datorită valorii lor arhitecturale și istorice speciale, în cazul în care respectarea anumitor cerințe minime de performanță energetică le-ar modifica inacceptabil caracterul sau aspectul;
(b) clădiri utilizate ca lăcașuri de cult și evenimente religioase;
(c) clădiri temporare cu o durată de utilizare de doi ani sau mai puțin, clădiri industriale, ateliere și clădiri agricole nerezidențiale cu consum redus de energie și clădiri agricole nerezidențiale;
(d) clădiri rezidențiale care sunt utilizate sau care sunt planificate a fi utilizate pentru mai puțin de patru luni pe an sau care sunt utilizate în cursul anului cu un consum de energie limitat de mai puțin de 25% din utilizarea pe tot parcursul anului;
e) clădiri decomandate cu o suprafață utilă totală mai mică de 50 m2.
Cum se obține un certificat energetic
Din fericire, obținerea unui certificat energetic este extrem de ușoară și rapidă.
Astăzi, certificatul energetic este un standard susținut de legislație. Conține aproape fiecare obiect care consumă energie într-un anumit fel. Dacă sunteți interesat să cumpărați o proprietate, acest document vă ajută și în mod semnificativ la luarea deciziilor. Certificatul este emis de o persoană cu autorizație specială.
Găsiți un tehnician de certificare autorizat în zona dumneavoastră și faceți o întâlnire cu el pentru a veni să vă inspecteze clădirea. În timpul vizitei tehnicianului, pe lângă inspecția sistemelor de încălzire și răcire, el va face o schiță, va face măsurători și va verifica fațada și materialele de izolare. La final, creează o diagramă și adaugă datele într-o aplicație de computer care creează un rating energetic. Cu toate aceste informații valoroase, tehnicianul va crea un fișier pe care îl puteți păstra. Acesta va include recomandări cu privire la modul în care vă puteți îmbunătăți ratingul energetic.
În prezent, este posibil să obțineți un certificat energetic online fără a inspecta clădirea, în termen de două zile.
Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data emiterii BCE cu eticheta energetică.
Înregistrarea unui certificat energetic nu poate fi procesată fără informații exacte privind cadastrul și numerele de parcelă.
Documente necesare pentru certificarea energetică:
· Documentația proiectului de construcție
· Arhitectura - planuri parțiale de construcție
· Proiect de încălzire - încălzire și termoreglare
· Materialul structurilor de izolare ale clădirii - perete perimetral, acoperiș, podele etc.
· Specificația ferestrelor, ușilor, ușilor de garaj, coeficientului de transfer de căldură (U)
· Specificarea altor surse de energie - de ex. semineu, panouri solare etc.
· Focalizarea geometrică a clădirii
Cât costă un certificat de eficiență energetică?
Prețurile certificatelor de energie pentru apartamente și case de familie variază de la 480 RON la 1200 RON, în cazul caselor cu o suprafață totală mai mare chiar mai mult. Pentru a obține cel mai bun preț de care aveți nevoie există o imagine de ansamblu generală a ofertelor.