Trebuie să găsiți un specialist în servicii din categoria Sudare aluminiu? Vă vom ajuta să găsiți experți de calitate la prețuri corecte. Doar introduceți o solicitare.
Cum se sudează aluminiul? Ghid pentru începători.
Chiar și pentru cei mai experimentați, sudarea aluminiului poate fi o provocare. Acest proces necesită tehnici și procese diferite față de sudarea fierului. Deși sudarea aluminiului poate fi dificilă, este o abilitate care poate fi îmbunătățită prin cunoștințele și practica potrivite. Dacă doriți să aflați mai multe despre sudarea acestui metal, diferite tipuri de sudură și sfaturi generale care vă pot ajuta, citiți în continuare.
De ce este dificilă sudarea cu aluminiu?
Aluminiul este un metal obișnuit utilizat în procesul de fabricație. Este necoroziv, ușor și frumos din punct de vedere estetic, ceea ce îl face un material ideal pentru fabricarea diferitelor produse. Cu toate acestea, aceleași calități care îl fac atât de dezirabil îngreunează lucrul.
Sudarea aluminiului este dificilă, deoarece acest metal este moale, foarte sensibil și izolat cu un strat dur de oxid. În stare topită, este predispus la impurități care pot duce la suduri poroase și slabe. Aluminiul și aliajele sale au o afinitate mare pentru oxigen.
Aluminiul pur se topește la 650° C, în timp ce oxidul care protejează metalul se topește la peste 2000° C. Deoarece acest oxid are o temperatură de topire mai mare decât aluminiul însuși, trebuie curățat de pe suprafața metalică înainte de sudare. Deoarece aluminiul are o conductivitate termică mai mare și un punct de topire scăzut, are o fereastră de prelucrare mai mică decât alte metale și poate arde cu ușurință. Acest lucru, combinat cu o dificultate crescută a procesului și a calității sudurii, poate face aluminiul dificil de prelucrat.
Factori care îngreunează sudarea aluminiului
Oxidarea - pe suprafața aluminiului există un strat de alumină, care se topește la o temperatură semnificativ mai mare decât aluminiul. Topirea acestui strat necesită o temperatură ridicată, astfel încât sudorul trebuie să fie atent să nu ardă suprafața de aluminiu de dedesubt.
Porozitatea - în stare topită, aluminiul absoarbe mai repede hidrogenul și astfel se încălzește mai repede. Acest gaz este eliberat atunci când metalul revine la o formă solidă, iar acest lucru poate lăsa bule în material. Acest lucru va face ca metalul să fie slab și poros.
Murdăria - aluminiul este foarte sensibil la murdărie și există multiple moduri în care se poate contamina cu murdărie, aer și apă în timpul sudării. Oxigenul poate reduce ductilitatea și rezistența aluminiului și poate provoca formarea de oxid la suduri. Hidrogenul poate proveni din mai multe surse, deci este important să curățați bine aluminiul și să-l depozitați corect înainte de sudare.
Grosimea - sudarea cu aluminiu implică lucrul cu diferite grosimi ale materialului. Astfel, sudorii trebuie să știe cum să prevină arderea printr-un material mai subțire și, în același timp, să pătrundă suficient prin materialul grosier, pentru a crea o sudură puternică.
Cum se curăță și se pregătește aluminiul pentru sudare
Folosiți un solvent (acetonă, soluție alcalină) pentru a îndepărta murdăria, grăsimile și vaporii de apă de pe suprafața aluminiului. Îndepărtați oxizii de pe suprafața de aluminiu cu o perie de sârmă, cu un acid sau o bază puternică. Înainte de sudare, clătiți întotdeauna aluminiul și uscați-l bine. Asigurați-vă că este păstrat întotdeauna într-un loc uscat, la temperatura camerei.
Metode de bază pentru sudarea aluminiului
Probabil vă interesează faptul că există mai multe metode de sudare a aluminiului. Așadar, să le detaliem pe fiecare, astfel încât să le cunoașteți avantajele, dezavantajele și să decideți când este mai bine să le folosiți.
Sudare TIG
Trei cuvinte sunt ascunse sub abrevierea TIG - Tungsten Inert Gas, care în traducere înseamnă sudarea aluminiului cu un electrod care nu se topește. Această metodă este una dintre cele mai populare metode de sudare a aluminiului, deoarece poate oferi suduri de cea mai înaltă calitate. Avantajul este că nu necesită alimentarea mecanică a firelor, eliminând astfel problemele de alimentare cu energie electrică. Această metodă este, de asemenea, foarte pură, deoarece curentul alternativ curăță stratul de aluminiu oxidat în timpul sudurii.
Sudarea MIG
MIG înseamnă Metar Inert Gas și se folosește pentru sudarea aluminiului cu un electrod de topire. Chiar și în acest caz, este o metodă populară, care constă dintr-un arc electric fierbinte, situat pe electrodul de sârmă de topire. Acest tip de sudură are de obicei o viteză de avans și o depunere mai mare decât sudarea TIG, care afectează calitatea sudurii. Cu toate acestea, este necesară alimentarea cu sârmă mecanică aici, ceea ce înseamnă că sudorul trebuie să utilizeze o bobină sau un pistol push-pull.
Sudarea electrodului acoperit
Acest tip de sudură cu aluminiu este similar sudării cu oțel. Dacă optați pentru această metodă, asigurați-vă că piesele sudate sunt uscate, degresate și, de asemenea, curățate mecanic.
Sudare cu laser și fascicul de electroni
Pentru aluminiu, tehnicile de sudare cu fascicul sunt frecvent utilizate. Sudarea cu fascicul de electroni are o zonă foarte precisă afectată de căldură, care poate fi controlată cu ușurință, ceea ce este avantajos în lucrul cu aluminiul. Sudarea cu fascicul laser se caracterizează prin suduri rapide și curate. Este ideal pentru materialele sensibile la fisurare.
Sudarea prin rezistență
Acest tip conectează metalele prin presiune și curent. Poate fi folosită pe aluminiu, dar sudorul trebuie să fie conștient de conductivitatea termică și electrică ridicată a acestui metal.
Ce tip de sudură trebuie evitată la aluminiu?
În general, orice tip de sudură în care este utilizat fluxul nu este ideală pentru aluminiu, deoarece poate duce la porozitate. Acestea includ sudarea cu arc flux, sudarea cu arc scufundat și sudarea cu tijă.
Evitați aceste greșeli
Câteva greșeli frecvente ar trebui evitate la sudarea aluminiului. Prima este abordarea „mărime unică pentru toți”. La sudarea aluminiului, sudorul trebuie să aleagă o abordare complet diferită de cea pe care ar folosi-o pentru oțel. Este crucial pentru sudor să nu își bazeze tehnica pe experiența cu alte metale sau materiale. Acest lucru se datorează faptului că aluminiul poate fi periculos dacă este manipulat incorect. Prin urmare, este important ca sudorul să poarte echipament de protecție personală și să învețe despre siguranță și cele mai bune practici.
Avantajele utilizării aluminiului
S-ar putea să vă întrebați de ce se folosește aluminiu și nu un alt material dacă este atât de dificil de sudat? Deoarece are proprietăți unice și are mai multe avantaje cheie față de alte metale. Este ușor, în comparație cu oțelul și are un raport rezistență / greutate mai bun. Pe măsură ce temperatura scade, devine mai puternic, nu se fragilizează. În același timp, conduce mai bine electricitatea și căldura, la fel ca și cuprul. Nu ruginește. Este rentabil și reciclabil, motiv pentru care este atât de popular. Și nu uitați de aspectul său ideal.
Învățarea sudării aluminiului nu este un proces ușor. Prin urmare, este indicat ca cineva mai experimentat în acest domeniu să vă prezinte secretele sudării aluminiului și să vă explice totul până la cele mai mici detalii.